Het proces van de landaanwinning op Zuid, die nodig is om een nieuw Feyenoord-stadion te realiseren, is in gang gezet en zal in elk geval leiden tot meer exploitatiegrond voor de gemeente Rotterdam. De nieuwe grond is nu nog eigendom van het Rijk, maar wordt verkocht aan de gemeente.
Die grond kan in nood óók gebruikt worden voor het bouwen van nieuwe woningen in het geval het nieuwe stadion alsnog wordt afgeblazen als de voorwaarden in de Businesscase niet worden gehaald.
Op de financial-close van het nieuwe Feyenoord-stadion wil de directie van het gebiedsplan Feyenoord City – en dat is véél meer dan een voetbalstadion – niet wachten.
Dat bleek vanmiddag tijdens het gastcollege van zowel van de directie van de Stigam, de N.V. Stadion Feyenoord als de bvo Feyenoord, de bedrijfstak betaald voetbal die zich liet vertegenwoordigen door de onbekende woordvoeder Roel Vollebregt, omdat directeur Koevermans zich niet veilig voelde om te komen.
De directie van de Stigam – aanwezig bij het gastcollege op het stadhuis, dat nog steeds gaande is - gaat er niet vanuit dat de plannen voor een nieuw stadion niet gewijzigd zullen worden, maar zeggen wel rekening te hebben met die kans.
‘’Zou wel zonde zijn. Want het gebied heeft dat stadion nodig. Het stadion geeft iets van robuustheid aan het geheel. De openbare ruimte zou er ruimtelijk minder aantrekkelijk door woorden en als het niet doorgaat, wordt het plan beperkt, vooral op sociaaleconomische programmaonderdelen’’, was het oordeel van de directie van de Stigam, die het woord ‘’robuust’’ een paar keer herhaalde en dat herinnerde aan de woorden van bouwwethouder Kurvers: robuust. Dat is de crux. In Rotterdamse termen: het ponum.